Ailede Çocuk Hakları
Ailede Çocukların Hakları
‘’Ailene namazı emret; kendin de ona sabırla devam et. Senden rızık istemiyoruz; seni biz rızıklandırıyoruz. Güzel sonuç, takva ile elde edilir.’’ (Taha 20/132)
Ailede yaşayan her bireyin birbirlerine karşı sorunlulukları vardır. Karı koca birbirlerine karşı sorumlu oldukları gibi anne babalar da çocuklarına karşı ve aynı şekilde çocuklarda anne babalarına karşı sorumlulukları vardır. Bu yazımızda çocukların ebeveynleri üzerindeki haklarından bahsetmeye çalışacağız. Yüze Allah’ın lütuflarından birisi olan çocuklarımız Allah’ın bu dünyada bize verdiği en büyük nimetlerden birisidir. Ancak çocuklarımız için gerekli eğitimi veremediğimizde çocuklarımız bizim için bir imtihan olabilir. Çocuklarımızı büyütürken Allah’ın bize verdiği bu en büyük emanete gereği gibi sahip çıkmak ve Allah’ın emri doğrultusunda en iyi şekilde yetiştirmemiz gerekir. Çocukların anne babası üzerinde en büyük hakkı kendisine Edep ve ahlak öğreten ve onu Allah ve Resulü çizgisinde yetiştirilmesidir. Peygamberimiz ‘’bir babanın çocuğuna bırakabileceği en büyük miras edeptir’’ buyuruyor. Peygamberimizin bu sözü çocuk yetiştirme konusunda bize büyük bir rehber niteliğinde aslında. Bu bakımdan çocuğumuza maddi olanaklardan önce onun iyi bir insan olması için yetiştirmeye özen göstermeliyiz. Bunun yolu da Peygamberimizin sünnetini iyi anlamaktan geçiyor. Sünneti seniyeyi önce kendi hayatımıza koyarsak çocuklarımız için de iyi bir rehber ve örnek olmuş oluruz.
Çocukların Ebeveynleri Üzerinde Hakları
Toparlayacak olursak çocukların ebeveynleri üzerinde temel haklarını şu şekilde özetleyebiliriz;
1)Ona güzel isim koymak: Çocuk dünyaya geldiğinde öncelikli olarak görevimiz çocuğumuza anlamlı ve güzel hitaplarla çağrılacak isimler koymamızdır. Bu durum genelde Kuran’ı Kerimden isim koymak gerekli olduğu anlaşılır. Ancak bu tam olarak öyle değildir. Kurandaki her ismin manası güzel olmayabilir. Çünkü Kuran’da Allah pek çok kıssalardan örnek vermiş, farklı pek çok konuya değinmiş, müminden münafığa kadar pek çok kişi ve olaylar Kuran’da geçtiği için anlamını araştırmadan sırf Kuran’dan olsun diye isim koymak uygun değildir. Çocuğa konulabilecek güzel isimler için Abdullah, Abdurrahim, Zeynep, Fatma gibi isimleri örnek verebiliriz.
2)Farz İlimleri öğretmesi: Çocuğa gerekli ilimleri öğretmesi de ebeveynin görevleri arasındadır. İlim olarak hem dini hem de pozitif ilimleri sayabiliriz. Çünkü yaşadığımız zamanda her ikisi de önemlidir. Hz. Ali efendimiz çocuklarınızı sizin bulunduğunuz zamana göre değil kendi bulundukları zamana göre yetiştirin buyuruyor. Bu bakımdan bu devrin gerekliliklerine göre dini ilimlerin yanı sıra çocuğun yeteneğine göre diğer ilim ya da sanat dallarını öğrenmesi çok faydalıdır. Çocuğun yeteneğine uygun sanat öğrenmesi bu dünyası için ona oldukça faydalar sağlayacaktır.
3) Evlenecek yaşa gelince onu evlendirmek: Evlenecek çağa geldiğinde çocuklarını dengi ile evlendirmek ve bunun için imkanları nispetinde çocuğun yuvasını kurmak anne babanın görevidir. Aksi durumda zamanın fitnelerinden korunmak çok zor olacağı için bu konuya önem verilmesi çok önemlidir.