Bu zamanda seferilik…
es-selamü Aleyküm, sevgili okurlar.
Dinimizce ruhsat verilen konulardan biri de “seferilik” yani yolculuk halidir. Uzun yola çıkanlar seferi sayılmışlardır. Hanefi mezhebi fıkhına göre 86-87 km (tedbir olarak 90 km), Şafii fıkhına göre 144 km yolculuğa çıkanlar seferi sayılmışlardır. (İki durumda da hak deliller vardır.) Bu yolculara namazda, oruçta, mesh üzerine mes etme hususlarında kolaylıklar vardır.
Bu ilmihal bilgilerini Ömer Nasuhi Bilmen ilmihalinde bulabilirsiniz.
Ben burada şuna değineceğim. Birileri çıkmış diyor ki: “Kardeşim, Peygamber zamanında kervan yolculukları vardı. O yüzden bu kolaylıklar vardı. Bu zamanda seferilik mi olur?” ALLAH korusun, dinin kesin hükümlerini inkar etmek dinden çıkma sebebidir.
Şöyle olaya bakalım:
Kervan tarihinde, bir yolcu namazlarını kıldıktan sonra kervana geç kalsa acele edip yetişebilir.
Modern zamanda, bir insan seferi hükümlerine uymayıp namazlarını tam kılmaya kalksa otobüsü veya uçağı kaçırsa…acele ederse yola çıkmış araca bir ihtimal, minicik bir ihtimal yetişir. İmkansıza o kadar yakın ki…
Hele bir de Oruç tutup direksiyon başına geçen bir seferiye tavsiyem şudur:
Eğer sahura kalktıysa; direksiyon süresi öğleye kadar ise orucunu tutsun. Eğer öğleyi geçecekse ruhsat kullanarak orucunu kazaya bırakabilir.
Eğer sahura kalkmadıysa ruhsat kullanmasını ve orucunu kazaya bırakmasını tavsiye ederim.
Çünkü kan şekeri düşeceği için dikkatsizlik ve dalgınlık yapabilir.
Yani seferilik günümüzde hala geçerlidir. Ha! Şu söylense kabul edilebilir: “Bu devirde, ibadet zamanı veya oruç süresi bitmeden seferilik bitiyor. O yüzden seferilik ruhsatını kullanmayı uygun görmüyorum.”
Sonuçta seferilik ruhsatı kişinin kendisine kalmış bir durumdur. Dinin bireysel yönüne bakmaktadır.
Seferilikte namaz: Öğlen, ikindi ye yatsı namazlarının farzları 4 yerine iki rekat kılınır. Yolculuk esnasında sünnet namazlar kılınmasa da olur. Kılmamak daha uygundur.
–
Not: Seferi adam namaz kıldırmak üzere imam olduysa “Namazımızı seferi hükümlerine göre kıldıracağım” diyerek, bunu cemaate söylesin. Seferi imam iki rekatta sonra selam verip namazını tamamlar. Cemaatteki seferler de imamla selam verip namazını tamamlar. Seferi olmayanlar ise selamlama yapmadan ayağa kalkıp, namazlarını 4 rekata tamamlayarak selam verirler. Yoksa ortalık karışır.
Mustafa Erol
islamievlilik.net