Cemaatle Namaz Adabı
Es-Selamü Aleykum, sevgili okurlar,
Bazı sosyal alışkanlıklarım ibadetimize de yansıyor. Yıllarca namaz kılan insanların bile dikkat etmediği veya bilmediği bazı esasları paylaşmak istedik.
Cemeatle namaz kılarken kamet getirilirken imam mihraba geçer.
İmamın tam arkasında saf tutan adam, imamlık yapabilecek seviyede buluğa(olgunluğa) ermiş, akıllı insan olmalıdır. Bu adama “fetih” denir.
Diğer cemaat ise bu fethin sağına soluna eşit şekilde geçerek, sağı solu dengeli sayıda saf tutulur. Cami veya mescidin duvarlarına kadar saf tutulur. Omuzlar değecek şekilde saflar sık tutulur.
İkinci saf oluştururken, ikinci safın ilk adamı fethin arkasına geçer. Yani imamla aynı hizaya geçer. İkinci safa geçenler de aynı şekilde sağa sola dengeli şekilde dağılır.
Diğer saflarda imam hizasında başlar ve sağa sola eşit sayıyla dengeli dağılır. Yani aynı birinci saftaki gibi.
Omuzlar birbirine değmelidir. Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Namazda safları sık tutunuz, boşluk bırakmayınız. Yoksa aranıza nifak girer, devletiniz elden gider.” Omuzların birbirine değmesi ne kadar önemli.
Sosyal hayatta insanlar birbirleri ile, zarar gelecek korkusuyla, fazla yakın olmak istemez. İşte bu durum namazımızı da yansımış.
Neyse?
Son olarak, eğer ki, imam namaza devam edemeyecek duruma gelirse, fenalaşır, bayılır vs., imamın olduğu mihraba bu fetih geçer. Geçerken sağ aaak baş parmağı yerden kesilmeden sürüyerek adım atılır.Fetihin arkasındaki sıra da aynı şekilde boşluğu doldurur. Fetih namazı kıldırarark devam ettirir ve tamamlar. Yani imamın vekilidir.
Allah (c.c.) namazlarınızı kabul etsin.
Hayır dualarınızı esirgemeyin
Mustafa Erol
islamievlilik.net