Dinimizde Alçakgönüllü Olmanın Önemi

Dinimizde Alçakgönüllü Olmanın Önemi
Alçakgönüllülük diğer bir adıyla mütavizi olmak ahlaki erdemler içinde en güzel hasletler içerisinde yer almaktadır. Güzel dinimiz islam müminlere alçakgönüllü olmayı emretmiş, böbürlenmeyi ve kibirlenmeyi kesinlikle yasaklamıştır. Rabbimiz ayeti kerimesinde şöyle buyurur; ‘’işte ahiret yurdu! Biz onu yeryüzünde böbürlenmeyi ve bozgunculuğu arzulamayan kimselere veririz.’’ En güzel akıbet, takva sahiplerinindir.’’( e Kasas,93)
Ayeti kerimede belirtildiği gibi Rabbimiz bizden daima alçakgönüllü olmayı, kibirlilikten kaçınmamız gerektiğini ve bozgunculuktan uzak durmamız gerektiğini emretmiştir. Cennete alçakgönüllü takva sahibi insanların gidebileceğini sık sık vurgulamıştır. Bizden ahlak olarak en üst seviyeye çıkmamızı ve daima temiz bir kalple bulunup güzel erdemlerle donanmamızı istemiştir.
Mütevazi Olmak Ne Demektir? Mütevazi İnsanın Özellikleri Nelerdir?
Peki mütevazi olmak ne demektir ve mütevazi insanın özellikleri nelerdir, biraz da bunlardan bahsetmeye çalışalım: Mütevazi insan tevazu sahibi kişi demektir. Allah katında hiçliğinin ve aczinin farkına varan, insanlar içinde de kendini kimseden üstün görmeyerek herkese adaletli ve açık bir kalple güzel davranan kimsedir. Mütevazi insan özellikleri içinde temel olarak şu vasıflar bulunmaktadır:
- Mütavazi insan, her zaman affedici olarak davranır. Kusurlarından dolayı kimseyi kınamadığı gibi kendisine yapılan haksızlıkları da affeder.
- Mütevazi insan, Rabbine karşı her zaman aczini bilir. Her zaman sabır ve dua ile Rabbine niyaz eder. Yakarışta bulunur.
- Mütevazi insan, cimri değildir. Eli her zaman açıktır. Herşeyin gerçek sahibin Allah olduğunun idrakindedir.
- Mütevazi insan Hak yolunda hizmet içindedir. İnsanların tüm eziyetlerine katlanarak halk içinde Hakkı bulmayı hedefler.
- Mütevazi insan, hassas ve ince ruhludur. Kimseyi bile bile incitmez, kalbini kırmaz. Allah hepimizi hakiki anlamda mütevazi kullarından eylesin.