Evlilik Süreci 2: Büyük Haber

Yazı dizimizin diğer bölümleri için
Evlilik Süreci :Mustafa Erol Yazı Dizisi
Es-Selamü Aleykum, sevgili okurlar,
Birbirleri ile uyum sağlamaya çalışan yeni evlilerimizi gözlemeye devam edelim.
Son zamanlarda genç hanım efendi kocasına karşı fazla çıkışmalı davranıyor. Daha çabuk kızıyor. Daha fevri davranıyor.
Bizim adam muayyen dönem başladı diye düşünürken meğerse muayyen dönem değilmiş.
Akşam eve gelen adamın eline bir çubuk uzatıyor. Adam şaşkın şekilde alıyor.
– Bu ne?
– Bunun ne olduğunu bilmiyor musun?
– Yoo!
– Bak burada çift çizgi var.
– Yani?
– Hamileyim.
Bir anda adamımız biraz şaşkın hale geliyor. İçi bir hoş oluyor. Bir sevinç var içinde de, nasıl dışarı vuracak onu bilemiyor.
Sarılıyor hanımına. Sarılıp öpüyor. Sanki zarar verecekmiş gibi olup korkuyor bırakıyor, bizim şaşkın genç koca.
İşte bu tatlı heyecan döneminde küçük kutlama yapılabilir. Bu günleri yad edecek iki küçük parça hediye alınabilir.
Biri evi süslesin ki arada bir görüp bu sevinç hatırlansın. İkincisi de hanıma alınır ki, kadına özel kalıcı bir eşya olsun.
Evliliğin ilerleyen safhalarında bu anılar evlilik hayatını tatlandırır.
Bazı evliliklerde bebek gecikiyor. Uğraşılmasına rağmen. Evlilik eğitimi olsa bu konuda daha bilinçli yaklaşım sergilenir. Ama panik yapılıyor. Ondan sonra “Ne yapacağım ne edeceğim? ” samimi gördüğümüz bir büyüğe sormaya kalkıyorlar. Koca, aabi gördüğü birine, hanım ise abla gördüğü birine danışıyor.
Ben de soruya cevap vereyim. Sağlıklı kadın ve erkek için anlatıyorum. Bunun haricinde doktora danışmanı gerekiyor.
Hanımın yumurtlama dönemini takip etmek gerekiyor. Bu dönem şöyle hesaplanır:
Hanımın bir adet dönemi bitip ikinci adet dönemi başladığı zamanlar hesaplanır. Diyelim ki, adet siz dönem yirmi iki gündür. Yarısı ne eder 11 gün. Yani bu kadının yumurtlama döneminin en verimli günü adetin bitiminden tam 11 gün sonradır. Bir de o 11. günü içine alan hafta yumurtlama dönemi olarak kabul edilir. Üç gün öncesi ve üçgün sonrası. Yani adetin bitiminden 8. gün ile 14. gün arası bir haftalık süre yumurtlama dönemidir. Gene Allah’ın (c.c.) işi belli olmaz.
İlk iki aylık çalışma sonucunda eğer ki umulan hamilelik gerçekleşmez ise doktora başvurunuz. Sağlık sorunu yoksa, kimi kadın üç ayda bir, kimisi altı ayda bir, kimisi yılda bir yumurta üretir. Kimi kadın ise stres altında yumurta üretmez. Doktor ya bir takvim çıkarır. O günler çalışma yapılır. Ya da stres ile mücadele yolları önerir.
Eğer ki doğal yollarla hamilelik gerçekleşmez ise ilaç destekli yöntemler veya tüp bebek uygulamaları var. Bunlar ise çok nadir gereksinimlerdir. Allah ‘tan (c.c.) umut kesilmez.
En önemlisi Allah (c.c.) hayırlısını versin.
Hayır dualarınızı esirgemeyin
Mustafa Erol
islamievlilik.net