Gerçek Hayat Haline Geliyor

Es-Selamü Aleykum, sevgili okurlar
Allah yardımcımız olsun.
Zaman Çok Kötü
Her zaman dediğimiz klişe laflar var ya “Zaman çok kötü.”
Bu laf tarih boyunca hep söylenir. Sosyal hayat hep bir değişim içindedir. İnsanlar alıştıkları hayat yerinde kalmaz. Nesil değişmesi ve toplumlar arası etkileşimle sosyal alışkanlıklar hep değişir. O yüzden “zaman çok kötü” dür. İnsanlık hep değişim içinde ama değişime karşı da hep korkuları vardır.
Şimdi sosyal hayatımız yavaş yavaş internete yani sosyal medyaya kayıyor. Aslında hayali bir ortam. Arkadaşlık kuruluyor, toplantı düzenleniyor, konferans veriliyor, eğitim veriliyor, alışveriş yapılıyor, oyun oynanıyor hatta suç dünyası bile artık sosyal medya üzerinden faaliyet gösteriyor.
Bizim yetiştiğimiz kuşağın gerçeği somut dünya olduğu için interneti “yardımcı unsur” olarak görüyoruz. Bizim evlatlarımız ise “alternatif unsur” olarak interneti kullanıyor. Çünkü somut dünya ile hala bağlantıları var. İnternette dolaştıkları kadar da dışarıda gezebiliyorlar.
Sanal Dünya
Bu gidişle torunlarımız da ise “gerçek unsur” internet, dünya ise “alternatif unsur” haline gelir. Torunlarımızın çocuklarına ise gerçek dünya “hayal unsur” haline gelebilir.(Hatta gelecektir.) Çünkü bazı cihazlarla, yaşanmayan gerçek hayat doğrudan beyne, sanki yaşanıyor şu gibi sokulabilir.
Bizim kuşağa ve çocuklarımıza tavsiyem şudur ki, gerçek hayatta çocuklarınızla daha fazla zaman geçiriniz. Park, bahçe, piknik, tatil, kültür gezileri, müzeler, aile ziyaretleri, fabrikalar, çiftlik ve tarlalar, düğün, cenaze gibi gerçek faaliyetlerle vakit geçirin. Bunları da fırsat buldukça değil, planlayarak yapın. Bazıları haftada bir, bazıları ayda bir, bazıları ise yılda bir gibi hayatınızın parçası olsun.
Okul Dışı Eğitim
Çocuklarımıza okul haricindeki, kişisel gelişim, spor, sanat, bilim ve din eğitimi gibi eğitim alabilecekleri merkezlerden faydalanmallarını sağlayalım.
Bu şekilde İnterneti ve sosyal medyayı olması gerektiği gibi, sadece hayatı kolaylaştıran “yardımcı unsur” olarak görsünler.
Şimdiden tehlike emareleri var. Sosyal medyadan tanıştığı adama kaçan kızlar hatta evli kadınlar, internetten tanıştığı kıza aşık olan erkekler.
Yahu biz yüzyüze tanıştığımız insanlara karşı bile temkinli yaklaşırken, internette gerçek mi yalan mı belli olmayan birine bu derece güvenen nesil ortaya çıkıyor. Bunlara geç de olsa tedbir alalım. Ailemizden başlayarak.
Hayır dualarınızı esirgemeyin
Mustafa Erol
islamievlilik.net