Hz. Peygamberimizin Eşleri
Hz Peygamberimizin Eşleri
Peygamber efendimiz hayatı boyunca çeşitli evlilikler yapmıştır. Bu evliliklerinin her birinin nedenleri vardı. Peygamberimizin çok evlilik yapmasının en önemli nedenlerinden biri İslamiyeti hanımlar aracılığıyla daha geniş kitlelere yaymaktı. Peygamberimizin pak hanımları olarak kimlerle evlilik yaptığını sırasıyla anlatalım;
Hz. Hatice: Hz. Hatice annemiz Peygamber’imizin (s.a.v) ilk eşidir. Peygamberimiz bu evliliğini henüz Peygamber olmadan 25 yaşındayken yapmış ve Hatice annemiz hayattayken ondan başka kimseyle evlenmemiştir. Peygamberimizin gerek peygamberlikten önce gerek peygamberlik döneminden sonra Hz. Hatice maddi ve manevi daima yanında olmuş, Peygamberimizin en büyük destekçisi ve yardımcısı olmuştur. Bu açıdan Hz. Hatice’nin Peygamber efendimiz nezdinde yeri başkadır.
Hz. Sevde Binti Zem’a(r.a): Habeşistan’a hicret sırasında eşinin ölmesiyle dul kalan ve ilk Müslümanlar olma şerefine erişen bu mübarek sahabe annemizle Peygamberimiz evlenerek onu bu zor durumdan kurtarmıştır. Hz. Sevde annemiz 55 yaşında bir kadındı Peygamberimizle evlendiğinde ve amacı sadece Peygamberimizin yanında bulunmaktı.
Hz. Aişe(r.a): Hz. Ebubekir efendimizin kızı olan Hz. Aişe annemiz Peygamberimizle evlendiğinde bekardı. Aişe annemizi Peygamberimiz çok severdir. Son derece zeki bir kadın olan Aişe annemiz pek çok ilmi sahada da bilgi sahibiydi, Kendisi çok sayıda hadis rivayet eden sahabe hanımlar içerisinde de ayrıca yer almaktadır.
Hz. Hafsa Binti Ömer(r.a) : Hz. Ömer’in kızı olan Hafsa annemiz Bedir savaşında eşi şehit edilince Peygamberimiz kendisiyle evlenerek onu dul bir kadın olma yalnızlığından kurtarmıştır.
Hz. Zeynep Binti Huzeyme (r.a): Bedir savaşında yine eşi şehit edilenlerden biri olan Hz. Zeynep’le de Peygamberimiz evlenmiştir. 60 yaşında olan bu sahabe annemizle Peygamberimizin evlenme nedeni kimsesizlikten kurtarmaktı.
Ümmü Seleme(r.a): Eşi Uhud savaşında şehit edilince çocuklarıyla ortada kalan Ümmü Seleme Peygamberimizin kendisine evlenme teklif etmesiyle evlenir. Bu sayede çocukları sıcak bir yuva bulmuş ve baba hasretini Peygamberimizle gidermişlerdir.
Ümmü Habibe(r.a): Kafir olan Ebu Süfyan’ın kızı olan Ümmü Habibe Peygemberimizle evlenerek iman şerefine erişmiştir. Habibe annemiz islamiyeti daha rahat yaşamak için Peygamberimizle evlenmek istemiştir. Peygamberimizle evlenerek zulüm ve işkenceden de kurtulmuştur.
Cüveyre Binti Haris(r.a): Müreysi gazvesinde Müslümanlar galip gelince pek çok esir Müslümanlarda kalmıştır. Cüveyriye binti Haris’te bu esirlerdendir. Kendisi Müslüman olmayı tercih edince ona sahip çıkmak için Peygamberimiz nikahı altına almıştır.
Safiyye binti Huyey(r.a): Arabistan’da reislere düşen ganimet olarak Safiyye Peygamberimize düşmüştür. Anne abası Yahudi ileri gelenlerinden biri olan Safiyye’nin ailesinden pek çok kimse Hayber Gazvesinde ölünce islama karşı çok soğuk ve kinliydi. Peygamberimiz savaş sonrası onunla evlenince kini geçmiş ve yumuşamış islamla şereflenmiştir.
Mariyetü’l Kıbtiyye(r.a): Peygamberimiz islama davet için çevresindeki hükümdarlara mektup yazıyordu. Bu hükümdarlardan kimisi islamı kabul ediyor ve Peygamberimize hediyeler gönderiyordu. Mısır hükümdarı da hediye olarak Mariye’yi cariye olarak göndermişti. İslamı seçen Mariye Peygamberimizle evlenmiş ve Peygamberimizden İbrahim adlı oğlu olmuştur.
Meymune Binti Haris(r.a): Dul kalan bu annemize de yine Peygamberimiz yardımcı olmuş ve onu nikahı altına alarak onu zamanın zor şartlarından ve yalnızlıktan kurtarmıştır.
Hz. Zeynep Binti Cahş(r.a): Peygamberimizin halasının kızı olan Hz. Zeynep soylu bir aileye sahipti. Hz. Zeynep önce Peygamberimizin azadlı kölesi ve evlatlığı olan Zeyd ile evlenmiştir. Bu evliliği Allah istemiştir ve bu evlilikteki amaç köle ve sınıf farkının kaldırılarak islamda üstünlüğün takva ile olacağını anlatmaktır. Ancak bu evlilik çok sürmemiştir Hz. Zeynep Zeyd gibi bir köleyle evlenmeyi hazmedememiş her fırsatta Hz. Zeyd’i aşağılamaya başlayınca bu evlilik biter ve Hz. Zeynep Peygamberimizle evlenir.