İslamda Güzel Konuşmanın Önemi
Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler!… (El İsra,53)
Güzel konuşmak başta islam dini olmak üzere hem kutsal dinlerde hem de ahlaki kurallar ve sosyal hayatta önemle üzerinde durulan konulardan birisidir. Atalarımız güzel konuşmayla ilgili ‘’tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır’’ diye güzel sözün ne kadar etkili olduğunu anlatmaya çalışmışlardır. Hangi ortam hangi tip insan olursa olsun Rabbimiz güzel konuşmayı, kalp kırmadan hitap etmeyi özelliklere müminlere emretmiştir. Kafirlere karşı bile yumuşak huylu olarak dinimiz en güzel üslüpla anlatmayı tavsiye etmiştir. Peygamberimizin hayatına bakacak olursak O’nun hayatı boyunca kimseyi kırmadığını, düşmanlarına karşı bile alçak gönüllü davranışları herkesi etkilemiş ve güzel ahlakı ve yumuşak sözleri ile pek çok kimseyi İslama ısındırmıştır. Pek çok kişi Peygamberimizin güzel huylu davranışları sayesinde İslamı seçmiştir.
Kuran’da Konuşma Adabıyla İlgili Ayetler
- Kuran’ı Kerimde konuşma adabıyla ilgili pek çok ayet bulunmaktadır; Bunlardan bazı ayetler şunlardır;
- Görmedin mi Allah güzel bir sözü nasıl misal getirdi? Kökü sağlam, dalları göğe yükselen bir ağaç gibidir.( İbrahim suresi, 24)
- Rüştüne erişinceye kadar, yetimin malına ancak en güzel şekilde yaklaşın, verdiğiniz sözü de yerine getirin. Çünkü söz veren sözünden sorumludur. ( İsra suresi, 34)
- Her kim şan ve şeref istiyorsa bilsin ki, şan ve şeref bütünüyle Allah’a aittir. Güzel sözler ancak O’na yükselir. Salih ameli de güzel sözler yükseltir. Kötülükleri tuzak yapanlar var ya, onlar için çetin bir azap vardır. İşte onların tuzağı boşa çıkar. (Fatır suresi, 10)
- Sözü dinleyip de onun en güzeline uyanlar var ya, işte onlar Allah’ın hidayete erdirdiği kimselerdir. İşte onlar akıl sahiplerinin ta kendileridir.( Zumer suresi, 18)
- Kullarıma söyle; ( İnsanlara karşı) sözün en güzeli söylesinler. Çünkü şeytan aralarını bozar. Çünkü şeytan insanın apaçık bir düşmanıdır.( İsra suresi, 53)
- Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya- babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara’’öf!’’ bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.
- Onun için kim elinde bulunandan verir, Allah’a karşı gelmekten sakınır ve güzel sözü tasdik ederse, biz onu en kolay olana kolayca iletiriz.( Leyl suresi, 5)
- İtaat ve güzel bir söz onlar için daha hayırlıdır. İş ciddileşince Allah’a verdikleri söze bağlı kalsalardı, elbette kendileri için daha iyi olurdu.( Muhammed suresi,21)