Mezhepsizlik Tehlikesi
Es-Selamü Aleykum, sevgili okurlar,
Mezhepsiz-lik dinsizliğe götüren köprüdür.
Zahid ül Kevser (R.A.)
Aslında resimdeki yazı herşeyi özetliyor ama gene de biz de birşeyler söyleyelim.
Bazıları mezhepsizlik olduklarını iddia ediyor. Bir de şirin bir isim bulmuşlar: Muvahhidun(Birlikçiler). Kafalarına göre, İslam’daki mezhep farklılıklarını kaldırıp birlik içine girecekmişiz. Buraya kadar da normal.
O zaman şu soruya cevap versinler: Dört mezhep imamın (cumhur) dan birinin fıkhına göre ibadet etmeyeceksek kime göre ibadet edeceğiz?
Cevap : Kuran’a diyecekler.
O zaman bir sürü soru ortaya çıkacak.
Seferlik kaç kilometre mesafeli yolda başlar?
Cuma suresinde ki ibadete çağrılması illa cuma namazı mı?
Zekatın nisap miktarı nedir?
Abdesti neler bozar?
Nikahta kadının ana babasının onayı şart mı?
Esasında kaç vakit namaz farz?
vs.vs.
Bu durumda kendine muvahhidun diyen bu mezhepsizleriz her biri kafaya göre fetva verip “mufarrikun”(yarışmacılar) oluyorlar.
İslam’ın hüküm verme kaideleri vardır. Cumhur bu kaidelere uyarak hüküm vermişlerdir. Aradaki farklar da şundan dolayı, imamların ellerine ulaşan bilgilerin azlığı ya da çokluğu mezhep imamlarının bazı muhkem olmayankkonularda farklı hüküm vermelerine neden olmuştur. Onların verdiği her hükmün delili sahabilere muhakkak dayanmaktadır.
Ne demişler: Yarım hekim candan, yarım hoca imandan eder.
Mezhepsizliğe bir de şöyle örnek vermek isteriz:
Diyelim bir hastane kurduk. Karşımızda beş doktor var. Birisini işe alacağız. Bunlara soruyoruz: Hangi üniversiteden mezunsunuz? Teker teker cevap verirler.
Biri : Hacettepe tıp
Diğeri : 100.yıl tıp
Yanındaki: 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sonraki : Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sonuncusu : Hocam ben üniversitesizim. Bütün tıp kitaplarını evde okudum. Büylece doktorluk yapıyorum, diye cevap aldınız.
Bu sonuncu adamı işe alır mısınız? Doktorlukta hiç bir prensibi bağlı olmadan kendi kafasına göre tıp kitaplarını anladığını söyleyen bu adama güvenip işe alır mısınız?
Üniversite mezunu dört doktor esasında tıp prensiplerine uygun eğitim almıştır. Ancak bilgilerinde ufak tefek farklılık olabilir. Bu farklılık gene tıp ilminin tekniklerine uygun farklılıklardır. Aynı hastalığa farklı ilaç yazmaları da bundan kaynaklanır.
Mezhep imamlarının durumu da buna benzer. Aynı olaya Kuran’dan ve Sünnetten delil getirerek farklı hüküm vermeleri İslam’a aykırı durum olmaz. Çünkü Dünya ‘da insan hayatı standart değil. O yüzden muhkem dışı hükümler farklılık gösterebilir.
Mezhepsizlik böyle birşeydir. Akıntıya kapılan gemi gibi. Kafaya göre takılarak din yaşanmaz. Dinimizi yaşarken usulden birine, mezhepten birine uymak zo-run-da-yız.
Hayır dualarınızı esirgemeyin
Mustafa Erol
islamievlilik.net