Namazın, Zihin Üzerindeki Etkileri
Es-Selamü Aleyküm, sevgili okurlar.
İslamın beş şartından biri olan namaz neden bu kadar önemlidir?
Elbetteki her ibadetin yegane gerekçesi ALLAH (c.c.) emridir. Biz kullar ise öğrendikçe ibadetin hikmetini anlarız.
Kur’an-ı Kerim’in birçok yerinde özellikle tembih edilmektedir. Namazla ilgili hadislerde namaz kılmayanın durumu temsillerle anlatılmaktadır. Bütün bunlar hakkında birçok yazı yazıldı, birçok ders anlatıldı. Tarih boyunca ve günümüzde, cami kürsülerinde, medreselerde, okul sıralarında, derviş tekkelerinde bilgiler verildi.
Namaz: Kulluk bilinci geliştiriyor, vakit ve zaman bilinci geliştiriyor, cemaatle kılındığında toplum bilinci geliştiriyor…
Namaz kılan bir insan; günlük kırk rekatta, bir rüku ve iki secde ile günde 120 kere eğilmektedir. Bu hareketler insan vücudundaki kanın akışına yön vermektedir. Böylece kan daha verimli akmaktadır. Bu şekilde vücut, İslamın getiridiği namaz ile insan aklının eremediği sağlıklı bir yapıya kavuşmaktadır.
Ancak şu konu hep atlanıyor: Namaz insanın aklına ne yapıyor da bu kadar önemli oluyor?
Namaz insan vücudundaki kan akışına yön veriyor demiştik. Beyin içerisinde kan nasıl bir yön alıyor?
Rüku ve secdelerde beyinin ön tarafına doğru kan gitmektedir. Beyinin ön tarafında Prefrontal Korteks denilir.
Cenab-ı ALLAH Alak suresinin 15-16. ayetlerinde şöyle buyuruyor. “Hayır, hayır! Eğer o, bu davranışından vazgeçmezse, and olsun ki biz, onu perçeminden (alnından), o günahkâr ve yalancı perçeminden tutup cehenneme sürükleriz.”
Bu ayette bahsedilen vücut parçası Prefrontal Korteks’e denk geliyor. Yani beynin karar mekanizması.
Dini veya dünyevi, biz karar verirken beynimizin bu kısmını kullanıyoruz. Helal veya haram kararlar da beynin bu kısmında işleniyor. Dolayısı ile namazda her rüku ve secde beynin bu kısmına kan gitmesini sağlıyor. Bu şekilde daha tutarlı kararlar alabiliyoruz. Herhangi bir için de dinin emirlerini de daha çok hesaba katıyoruz. Bu şekilde namaz bizi kötülüklerden koruyor.
Ankebut suresi 45 “(Rasul’üm!) Sana vahyedilen kitabı oku ve namaz kıl. Muhakkak ki, namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Büyük olan Allah zikredilir. Allah yaptıklarınızı bilir.”
İşte namazın aklımıza böyle bir etkisi de var.
Sonuç olarak demek istediğim karar verme yeteneğimiz Allah’ın emirlerine göre değişir.
Eğer ki namaz kılan bir insanda bu hasletler gelişmiyorsa neden? Çünkü namaz kılarken kalbindeki niyeti dünyevi. Halbuki “Niyet ettim Allah rızası için…” diye başlayan namaz, o kulun kalbinde niyeti dünyadır. Böylelikle namaz eğilip doğrulmak gibi kalır. Daha kötüsü; namaz ile kazanacağı karar yeteneğini Allah’ın yasakladığı işlere harcayacaktır. Allah korusun. Niyetiniz halis olsun.
Hayır dualarınızı esirgemeyiniz.
Mustafa Erol
islamievlilik.net