Özür Üzerine Abdest
Es-Selamü Aleykum, sevgili okurlar,
Şimdi “başına gelmeyen bilmez” durumlardan birine değineceğiz.
Özür üzerine abdest, nedir, kimler uygulayabilir?
Bu soruya cevap verelim.
(Burada verdiğimiz bilgiler özet şekildedir. Teferruat için İlmihal kitaplarına veya kaynaklarına başvurunuz. Böyle durumlarda çoğu zaman kişiye özel fetva verilmesi gerekir.)
Bir kimsenin sağlık durumundan dolayı devamlı abdesti bozulursa özürlü kimse sayılır. Ancak şu şart vardır: abdest alıp namaz kılacak kadar bir süre içinde abdestin tutulamaması durumudur.
Devamlı tekrar eden kanama, idrar kaçırma, yellenmek gibi duruma düşenler dinen özürlü sayılırlar. Hatta istihaze durumundaki kadınların, istihaze haricinde kan gelmesi de özür sayılır.
Özür abdesti ne kadar geçerli?
Hanefi mezhebine göre: Namaz vakti bitince, özür abdesti bozuldu sayılır. Yeniden abdest almak gerekir.
Şafi mezhebine göre: Özür abdesti aynı vakit içindeki sadece bir farz namaz için sayılır. Aynı vakitteki her farz namaz için ayrı abdest alınmalıdır.
Maliki mezhebine göre: Özür üzerine alınan abdest normal abdest gibidir. Özür durumu dışında, oluşan abdest bozucu durum ile abdest bozulur. (Devamlı abdest alması sıkıntı olanlar Maliki mezhebini bu hükmüne göre amel edebilir.)
Ancak şuna dikkat edeceğiz: Özür abdestini bozmayan şey hangi özür üzerine abdest alınmışsa o özür, abdesti bozmaz. Diğer abdesti bozan unsurlar vuku bulursa özür Üzerine abdest de bozulur.
Mesela: devamlı yellenme özürü üzerine abdest alındı, farz namaz kılmadan önce burun kanadı, o aman abdest bozulmuştur. Yeniden abdest almak gerekir.
Hayır dualarınızı esirgemeyin
Mustafa Erol
islamievlilik.net