Sabır, Sabır, Sabır
Es-Selamü Aleykum, sevgili okurlar
Allah (c.c.) Bakara suresi 153.ayette şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım isteyin. Şüphe yok ki Allah, sabredenlerle beraberdir.”
Bu aralar bu ayetin sırrına o kadar muhtacım ki… Lütfen sizler de dua ederek şu fakire destek olunuz.
Sabır nedir? Kaç yönlüdür?
Sabır: Olumsuz durumlara karşı, sakin kalabilmek ve beklemektir. Üç yönü vardır.
1. İbadete karşı sabır: İbadete yönelen bir kulun en büyük düşmanı nefis böyle sorumluluk işlerini sevmez. İbadet için harcanan ve emeğe zorsunur. Bu durum abid üstünde ağırlık olur ve ibadet zor gelebilir. Kulun sabredeceği ibadete yönelmesi gereken zaman o andır. Yoksa kaybeder.
Şunu unutmayın ki, insan hayatı sonsuz değildir. Yani ibadet de sonsuz değildir. Nefsin zorlamalarına kanmayın. Üstelik ibadet ruha müthiş nefes aldırır.
2. Günahlara karşı sabır: Günahlar nefse çok tatlı gelir. O yüzden nefis insanı günahlara meylettirmek için uğraşır. Günahlardan uzak durmak daha büyük bir esastır. Ancak günahlarla yüzyüze kalırsak sabırlı davranılması gerekir.
Bunun için abdestli olmak manevi gücü artırır. Ayrıca diş ve tırnak temizliğinin de manevi güce olumlu etkisi vardır. Böylece daha kolay sabredebiliriz.
Ayrıca namaz sonrası tesbihat da sabrı kuvvetlendirir.
3. Musibetlere karşı sabır: Müslümanın başına gelen her türlü beklenmedik şeyin musibet olduğunu Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) Hz. Aişe’ye (r.anha) bildirmiştir. Musibetlere karşı da Bakara suresinin 156.ayetindeki şu duayı okumuş: “اِنَّا لِلّٰهِ وَاِنَّٓا اِلَيْهِ رَاجِعُونَۜ” (İnnâ li(A)llâhi ve-innâ ileyhi râci’ûn) “Biz Allah’a aidiz ve sonunda O’na döneceğiz.”
Musibet başımıza gelince ilk anda gösterilecek sabır esas sabırdır. Yoksa insan musibetin sıkıntısına zaten alışır. O zaman sabır göstermesine gerek kalmaz.
Musibet başa gelmeden bilinmez. Savaş, deprem, heyelan, iflas, boşanma, ölüm, hastalık gibi çok sıkıntılar başımıza gelebilir.
Ama hangi musibet olursa olsun, hiç bir acı sonsuz değildir. Sabır ederek Allah’a teslim olmak gerek.
Kısaca : “Bu da geçer ya Hu” demiş Anadolu evliyaları.
***
Bu hayat sonsuz değil. Yaratıcımız Allah (c.c.) ise bizi gerçek ve sonsuz bir hayata hazırladığını Kuran’ da beyan etmiş.
Bu Dünya ‘da her şey imtihan sebebi değil mi? Ta ki o sonsuz hayatımız Cennet mi olacak yoksa Cehennem mi olacak? Aslında buna biz karar veriyoruz.
Nasıl mı?
Sabrımızla. İbadete, günaha, musibete sabrdenler Allah’ ın rahmetine etmektedirler.
Gene umutsuz olmayın; tövbeyi de elden bırakmayın.
Hayır dualarınızı esirgemeyin
Mustafa Erol
islamievlilik.net