Şafi Mezhebi ve Fıkıh Usulü
Şafi Mezhebi ve Fıkıh Usulü
Merhaba sevgili okurlar; Bu hafta önemli mezheplerden birisi olan Şafi mezhebi ve fıkıh usulünden bahsetmeye çalışacağız. Bilindiği gibi İslam dininde 4 hak mezhep vardır. Sünneti seniyeyle hareket eden, fıkıh usullerini en doğru şekilde uygulamamız için önder olan bu mezhepler ibadetlerimizi nasıl ve ne şekilde yapmamız gerektiği konusunda bize yardımcı olurlar. Kuranı Kerimde yapmamız gereken helal ve haramlar, ibadetler belirtilse de hangi ibadeti nasıl ne şekilde yapacağımız tam olarak yazmamaktadır. Örneğin namaz kılarken hangi rekat nasıl ve ne şekilde kılınır tüm bunları ve buna benzer fıkıh usullerini mezhep imamlarımızdan öğreniriz. Mezhep imamlarımız fıkıh uygulamaları konusunda bazı fikir ayrılıklarına düşse de her birinin gittiği yol hak yoldur ve istediğimiz imama uyarak ibadetlerimizi yapabiliriz.
Şafi Mezhebi ve Ekolü
Şafi mezhebinin kurucu İmamı Şafi’dir. İmam Şafi çok zamanının çok büyük fıkıh alimlerinden birsidir. Gazze’de dünyaya gelmiştir. Peygamberimizin dördüncü kuşaktan dedesi olan Abdu Menaf’ın dokuzuncu kuşaktan torunudur.
İmam Şafi çok küçük yaşta hafızlıkla şereflendi. Mükemmel bir Arapçası varı. 15 yaşlarında fetva verecek kadar ilim öğrendi. İlmini ilerletince kendi görüşlerini ortaya koyarak Şafi mezhebini kurdu. Önemli eserli içinde er Risale, El Hucce ve el Ümm önemli eserleridir. Şafi mezhebinin usulüne göre İmam Şafi istihzanı kabul etmez. Sünnete karşı büyük hassasiyet göstermektedir. İmam Şafi Hazretlerinin fıkıh usulündeki görüşlerini yansıtmada dayandığı temel dayanak kitap, sünnet, İcma, sahabi sözler, kıyasa fukahadır.