Sanat Üzerine
Es-Selamü Aleykum, sevgili okurlar,
Ya Sanii, ya Allah.
Sanii sanatçı demektir. Allah ‘ın (c.c.) 99 isminden biridir.
Kainatta ne kadar varlık varsa hepsi sanatla yaratılmıştır. Sanatçılar bile Allah’ ın (c.c.) eserlerini, somut veya soyut şekilde taklit ederler.
Bu yüzdendir ki sanatçılar tevazu sahibi, alçak gönüllü insanlardır. Çünkü gerçek sanatçı yani Es-Sanii yaratıcı olan Allah ‘tır(c.c.).
***
Sanat: Geçmişi geleceğe taşıyan estetik unsurlara sanat diyorum.
İlham, bir sanatçı için eser ortaya koyma güdüsüdür. Ne zaman, nasıl, nerede, neyden ilham geleceği hiç belli olmaz. İlham sanatçıyı esere götürür.
Eğer bir sanatçıysanız ilham beklemeye gerek olmaz. Bazen eser sanatçıyı ilhamla götürür. Eser için uğraşmaya başlamak ilham kapısını açabilir. İlham ise davete icabet eder.
Bir de ruh halini pozitif tutan sanatçı eserlerine hayat katabilir. Ruh halini geliştirebilen insanlardan nice yetenekler ortaya çıkabilmektedir. Bu yeteneğe yön verilince sanatçı olunabilir.
Ruh halini pozitif hale getirmek evrenin merkezine geçmektir. Evrenle uyumlu hale gelmektir. O zaman evren hissedilebilir.
En güzel örneği Mevlana Celaleddin Rumi ‘dir(k.s.). Ruh hali öyle bir gelişti ki, makro alemdeki gezegenler gibi ve hatta mikro alemdeki elektronlar gibi dönmeye başladı. Yani evrenle bütün oldu. Mesnevideki onca şiire ilham kaynağı oldu. Dünyanı dört bir yanında şiirleri sözleri reheber oldu.
Peki, evrenin merkezi neresi?
El cevap : Sen. (İnanmayan ölçüp baksın.)
Bu makale ile belki sanat dünyasına katkım olmuştur.
Bu makaleyi güzel sanatlarda okuyan kızım Beyzanur’a ders olarak anlatmıştım. Buraya özet olarak aktardık.
Bu kadar yazdıktan sonra şu soruyu sormak lazım: Sanatçı kimdir?
El cevap : Eseri üzerinde çalışırken, nefesini unutan kişiye sanatçı denir.
Hayır dualarınızı esirgemeyin
Mustafa Erol
islamievlilik.net