Şikayetçi bir soru: Niye Arapça İbadet ediyoruz? ALLAH Türkçe bilmiyor mu?
Es-Selamü Aleyküm, sevgili okurlar.
Son dönemde bu soru ile çok sık karşılaşıyoruz. Bu soruyu soran adamlar müthiş dindar adamlar herhalde. O yüzden ana dilde ibadet fetvası çıkar çıkmaz imanları kat be kat artacağı için böyle bir şey istiyorlar galiba.
Bir keresinde Kuran-ı Kerim’e doğrudan Arapça gözü ile bakmak ilk hatadır. ALLAH C.C. Kuran-ı Kerim’i özel ifadelerle indirmiştir. Burada özel bir usul kullanılan Arapçadır. Şunu araştırabilirsiniz: Kuran-ı Kerim Arapça’sına en yakın Arapça’yı konuşan Arap toplumu Suudi Arabistan’da değil, Suriye Halep’tedir. İşin ilginç tarafı Suriye bölgesinde en çok Türk’ün yaşadığı şehirdir. Oldukça da zarif bir aksanları vardır.
Bir kere Arapça ibadetin zorunlu kısmı namazın içindeki okuyuş kısmıdır. Onun haricinde bazı özel durumlardaki dualar ve sureler dışında Arapça olan bir şey pek yoktur. Hatta namaza başlarken “Niyet ettim ALLAH rızası için…” diyerek niyetimizi Türkçe ile ifade ediyoruz. Bu durum diğer Müslüman milletler için de aynıdır.
Yukarıda belirttiğim olayın özü şudur: İslam’da Arapça övülen bir dil değildir. ALLAH Kuran’daki ifadelerini Arapça ile nüzul ettirdiği için namazda farz olarak okunacak sureler aslıyla okunur. Bir çok terim, Aramice’de (Hz.İsa’nın dili), İbranice’de(Hz.İbrahim’in dili) de ortaktır. ALLAH diğer peygamberlere de vahyederken kendi ifadelerini o peygamberlerin dili ile bildirmiştir. Son peygamber Hz.Muhammed Arap halkı içinde Arapça konuşan bir insan olduğundan ALLAH ifadelerini o dil ile indirmiştir.
İmam-ı Azam’ın ana dilde sure meali okuyarak namaza cevaz vermesinin şartı şöyledir: Dar-ül harpte(İslam olmayan memlekette) eski dinini bırakıp İslama yeni girmiş insanların hemen ibadete başlaması için böyle bir fetva verilmiştir. Amaç ise; aslını okuyabilecek şekilde, namazına yetecek kadar sure ezberleyinceye kadar bu şekilde namaza alıştırmaktır.
Hayır dualarınızı esirgemeyiniz.
Mustafa Erol
islamievlilik.net