Uzayda İbadet 2: Namaz Vakti
Yazı dizimizin diğer bölümleri için tıklayınız Uzayda İbadet Yazı Dizisi
Es-Selamü Aleykum, sevgili okurlar,
Uzaya çıkılınca, Müslüman astronotlar namaz vaktini nasıl ayarlayacak?
Şimdi bu konuya değinelim.
Namaz vakitleri dünya üzerindeki zaman bilgisi ile ayarlıdır. Uzaya çıkınca namaz vakitlerini kıyas yoluyla tayin edilebilir.
Dünya üzerinde vakit kavramının kaybolduğu kutuplarda namaz vaktinin nasıl tayin edildiğini inceleyelim.
Fetva hükmü şu şekildedir: Kutuplarda 6 ay gündüz altı ay gece olduğundan tam bir yıl bir gün kabul edilir. Namaz vakitlerinin özellikleri görüldüğünde o vaktin namazı kılınır. Bir yıl boyunca bir günlük namaz eda edilir.
Takva için ise şu şekilde namaz vakti tayin edilir: Kutuplarda bulunan Müslümanlar gece gündüz 24 saat olan en yakın yerleşim yeri tespit edilir. Bu yerleşim yerleri, kuzey veya güneydeki 60° deki paralele denk gelen yerlerdir. Oradaki namaz vakitleri ile namaz kılınır.
Uzaydayken dünyaya göre vakit olgusu olmayacağından, vakit unsurunu kıyas yaparak tayin edebiliriz. Kulluktan uzak kalmamak gerek. Vakit hükmü düşse bile namaz hükmüne riayet etmeliyiz.
Uzayadaki Müslüman astronotlar ise namaz vakitlerini uzay aracının kalkış yaptığı yere göre namaz vakitlerini tayin edebilirler. Buna imkan yoksa dünyada iletişim kurdukları, yani namaz vakti konusunda bilgi alabilecekleri merkezin vaktine göre namazlarını eda edebilirler.
Hatta mümkünse Mekke Mescidi Haram vakitlerini baz alarak namaz kılabilirsiniz.
Eğer hiçbir imkan yoksa, uzayda namaz kılacak Müslümanlar kendilerine 24 saatlik vakit planlaması yaparlar ve ona göre namaz kılarlar.
Başka gezegendeysek şuna bakılır: eğer Dünyamızdaki gibi gece gündüz seçilebiliyorsa ve 24 saate yakın şekilde ölçülebilirse, o gezegende namaz vakti belirlenebilir.
Eğer gece gündüz dünyadan çok farklı ise oradaki Müslümanlar kendilerine 24 saatlik vakit namazı planlaması yaparak namaz kılabilir.
Hayır dualarınızı esirgemeyin
Mustafa Erol
islamievlilik.net